Hier vind je de belangrijkste druivenrassen in de wereld. De ‘Vitis vinifera’ is lid van de wijnstokfamilie, de Vitaceae. De oorsprong van deze (klim)plant is een plant die voorkomt in de Kaukasus (Georgië) waar je in de wijnbouw niet veel aan hebt. De druivenplant groeit zeer uitbunding, brengt veel fruit voort en moet veel worden gesnoeid. De druiven van de ‘Vitis vinifera, zijn erg geschikt voor het maken van wijn, het maken van druivenpitolie en het laten drogen van de druiven tot rozijnen.
Verschillen tussen wijndruiven en tafeldruiven
Wijndruiven, zoals de naam al aangeeft, worden gebruikt om wijn te maken. Ze lijken misschien op tafeldruiven, maar er zijn nogal wat verschillen tussen deze twee:
- De oudersoort: De meeste wijndruiven behoren tot de druivensoort Vitis Vinifera. Hoewel sommige tafeldruiven ook van deze soort afkomstig zijn, behoren de meeste tot de soorten Vitis Labrusca en Vitis Rotundifolia. Beide zijn ongeschikt als wijndruiven.
- De grootte: Tafeldruiven zijn groter, terwijl wijndruiven klein zijn met een geconcentreerde smaak en zoetheid.
- Suikergehalte: Verrassend genoeg hebben wijndruiven een hoger suikergehalte (22% tot 30%) dan tafeldruiven (10% tot 15%.) Het hogere suikergehalte in het druivensap resulteert in een hoger alcoholgehalte in de wijn tijdens de fermentatie.
- Schildikte: Tafeldruiven hebben een dunne schil en vlezige pulp, waardoor ze ideaal zijn om te eten. Wijndruiven hebben een dikkere schil en een hoger sapgehalte. Dit is vooral handig bij de productie van rode wijn, omdat hoe dikker de schil, hoe meer tannines en kleur het aan het fermenterende druivensap geeft.
- Opbrengst: De wijnstokken van tafeldruiven hebben een grotere opbrengst dan de wijnstokken van wijndruiven. Een volwassen tafeldruif (Vitis rotundifolia) wijnstok produceert ongeveer 15-30 pond druiven. Een rijpe wijndruif (Vitis vinifera) wijnstok produceert slechts 8-12 pond druiven.
Witte druivenrassen
Hieronder staan de meest populaire witte druivenrassen die gebruikt worden binnen de hedendaagse wijnbouw.

Albariño, bekend van Vinho Verde
Albariño is een levendige Spaans/Portugese druivensoort en wordt gekenmerkt door een unieke smaakprikkelende, lichte frisheid. Stel je een verkwikkende zeebries

Gewurztraminer, de makkelijkst herkenbare druif
Gewurztraminer is herkenbaar aan een intense, parfumachtige neus, vaak geurend naar lychee, soms ook naar gember. Het is een exotische,

Garganega, basis voor Soave
De belangrijkste druif in de blend van de Soave en verantwoordelijk voor de impressie van amandelen die aangetroffen kan worden

Furmint, bekende ster uit Hongarije
Furmint is de bekendste druif voor de beroemdste wijn van Hongarije, de legendarische Tokaji. Die is niet alleen abrikozenoranje van

Chenin blanc, de betaalbare kameleon
Niet alleen riesling maar ook chenin blanc is een ondergewaardeerd druivenras. En ook Chenin blancs komen voor in diverse gradaties

Chasselas, gekoesterd in Zwitserland vanwege zijn lage zuren
Voor een druivenras dat vooral onopmerkelijke wijnen produceert, heeft de chasselas een opmerkelijke geschiedenis. Het zou wel eens de oudste

Chardonnay, de lieveling van iedere wijnbouwer?
Vanuit Bourgogne heeft chardonnay de wereld veroverd; de druif is inmiddels aangeplant op alle continenten en heeft een onmiskenbare, niet

Aligoté, die andere witte druif uit de Bourgogne
Wat silvaner in Duitsland is voor riesling, is aligoté voor chardonnay: een mindere kloon van een edel ras. Minder complex,

Airén, de meest aangeplante druif ter wereld
Een beetje een vreemde druif is het wel omdat bijna niemand deze druif kent, maar toch is airén de meest aangeplante
Blauwe druivenrassen
Hieronder staan de meest populaire blauwe druivenrassen die gebruikt worden binnen de hedendaagse wijnbouw.
Mourvèdre, thuis in de Languedoc
Voor mourvèdre moeten we naar Bandol of Spanje, waar de druif monastrell heet. In Frankrijk was mourvèdre lange tijd een